© 2023 Leif Sylvan

Start       Info       Presentationer       Nya program       Bli medlem       Kontakt

Ingmar

Skogar

Adress

Trossvägen 16

Ort

262 94  Ängelholm

Tel. dagtid

0431-198 04

Tel. kväll

0431-198 04

Mobiltelefon

0708-81 99 66

E-post

skogars.naturfoto@gmail.com

Hemsida

www.skogars.se

Län

Skåne

Landskap

Skåne

Verksamhetsområde

Hela Sverige, Danmark, Norge och Finland

Transportsätt

Egen bil 24 kr/mil + moms

Eventuell logi

Bo över hos någon, vandrarhem. Egen husbil

Egen utrustning

Dator och digitalprojektor, filmdukar 170 x 170 cm, 250 x 250 cm

Önskemål till arrangören

Lokalen ska kunna mörkläggas, tillgång till lokalen 1,5 timmar före visning

Upp-/nedmonteringstid

60 min. / 40 min.

Beskattningsform

F-skatt

Personpresentation

Född 1952. Jag har rest som föreläsare och arbetat som naturfotograf i 45 år.

Egentligen är jag utbildad speciallärare för grund- och grundsärskolan men har aldrig arbetat mer än halvtid med skolan och rest övrig tid. Sedan många år har jag lagt skolan på hyllan och enbart föreläser och fotograferar.


Mina naturbilder som till antalet är c:a 450.000 st. har jag i egen bildbyrå och säljer dessa till reklambyråer, bokförlag och tidningar. Som exempel kan nämnas boken "Ängelholm i bild" där jag tagit bilderna. 1988 startade jag ett eget vykortsförlag - Skogars Förlag - och där använder jag mina naturbilder för att göra vykort, panoramakort och dubbla kort.


Under åren har jag haft c:a 10.000 bildvisningar i framförallt Sverige, men även i Danmark och Norge.

Programpresentation

Digitala program, visas med dator och digitalprojektor

Dagprogram (före kl. 17.00): 2.000 kr + resa + moms

Kvällsprogram (efter kl. 17.00): 2.200 kr + resa + moms

Programlängd: 45 minuter på dagen och 60 minuter på kvällen

 

"Blå planeten - vatten en källa till liv"

Nu gör vi som silvertärnan, förflyttar oss från pol till pol. I Arktis vandrar isbjörnarna på fruset vatten, d.v.s. is och i Antarktis går pingvinerna upp från det kalla havet med krävan full av fisk och krill. Lunnefåglarna på de stora norska fågelbergen fångar fisk ur havet. Vad vore en svensk blomsteräng utan vatten?
I Oceanien finns höga berg med snö och is på topparna och i dalgångarna bubblar varma källor.
Yellowstonefloden i Nordamerika och Amazonas i Sydamerika samt Nilen i Afrika är livsviktiga pulsådror. Under regnperioden fylls åter vattenhålen i Afrika och Asien. Livet börjar om från början igen.


"Regnskog - jordens lunga"     

Högt uppe i trädet hänger sengångaren med sin unge tryckt till bröstet. Soldataran har landat på en gren för att äta frukt. Över dalgången sveper molnen som avger regn. Kolibrin hänger i luften och suger nektar från närmaste blomma. Pilgiftsgrodor ser man sittande bland undervegetationen. I utkanten av regnskogen når solstrålarna ner till marken. Här bland blommorna samlas färgglada fjärilar.


"Svensk höst - underbart vacker"

Solens strålar värmer inte lika länge och dagarna blir kortare. Fågelsången har tystnat. Buskar och träd börjar sätta frukter. Färgerna övergår från grönt till gult och rött. Flyttfåglarna börjar sin resa mot söder. Den första nattfrosten slår till. Älgtjurens bröl ekar i skogsbrynet. Morgondimman håller sig kvar länge. Snart är träden avklädda och de första snöflingorna faller mot marken.


"Namibia - vattenhål i öknen"

Namibia är det torra landet nordväst om Sydafrika. Namiböknen är världens äldsta öken med enorma sanddyner som lyser i ockrafärger.
Ett vitt moln avslöjar att ökenelefanterna är på väg. Först kommer några enstaka, sedan större grupper. Alla är de på väg mot vattenhålet.
Hit har även springbock och oryxantiloper samlats. En spetsnoshörningshona med unge smyger också ner till vattnet. I det torra gräset ligger flera utslagna lejon. De är mätta efter nattens jakt på zebra.


"Svensk vår - när naturen är som vackrast"

Gräsanden simmar längs iskanten. Rådjur och räv gör spår i den vattentyngda snön. Sångsvanarnas och tranornas trumpetande ljuder, de är på väg mot myrarna i norr. Blåsipporna blommar längs stengärdsgården och i dikeskanten slår hästhoven ut. Snart är skogsbacken full av vitsippor. Gulsparven sjunger från en nyutslagen björk. Gullvivor, backsippor och orkidéer lyser med sina vackra färger. Flyttfåglarna är tillbaka. Det är svensk vår!


"Indien - Djungelbokens värld"

Morgondimman lättar i den indiska djungeln. Överallt ljuder fåglarnas lockläten. Solens röda eldklot stiger långsamt över horisonten. Plötsligt hörs axishjortens varningsskall. Apornas tjattrande tystnar. Tigern är på gång. Den stora randiga katten kommer smygande i flodbädden, simmar över till andra sidan och försvinner bort bland buskarna. Detta är djungelbokens hemland. Sex timmars resa härifrån ligger staden Delhi. Här bor över 20 miljoner människor. Där trängs basarer i en labyrint av smala gränder. Överallt möts vi av ljud och dofter. Vilket spännande land!


"Costa Rica & Nicaragua"

Två färgstarka länder i Centralamerika bjuder på en fantastisk naturrikedom. Här finns molnskog, regnskog, vulkaner, laguner och varma källor. Uppe i trädkronorna klättrar charmiga apor och sengångare tillsammans med stora aror och tukaner. På marken lever färgglada grodor och stora leguaner. Färgrika fjärilar och kolibrier flyger mellan blommorna. Ländernas biologiska mångfald är svår att överträffa. Bildspelet är klart 2017.


"Mongoliet - landet med den blå himlen"

Mongoliet är ett av världens mest glesbefolkade länder. Landskapet är otroligt varierande och underbart vackert. Detta är nomadernas land. Här strövar både kameler, jakar och vilda hästar. Mongoliet är Djingis Khans hemland. Vi färdas i norr mellan bergskedjor, öppen stäpp, sjöar och floder, för att sedan bege oss till Gobiöknen i öster. Lite regn några veckor tidigare medförde att öknen blommar. Vilken färgprakt.


"Runde - fågelberg i Norska havet"

Runde ligger på Norges västkust. Det är den största fågelön söder om polcirkeln. 95 personer bor på ön, en del av dem är lantbrukare som odlar vall till sina djur. Några människor sitter i kvällsljuset på öns västsida och ser när havsörnarna flyger över sulornas boplatser. Plötsligt hörs ett sus. Som projektiler kommer lunnefåglarna inflygande från havet med näbben fylld av småfisk.


"Skåne i mitt hjärta"

Smultronställen finns överallt. Kullaberg med sin fyr. Hallands Väderö och Hovs hallar ligger inte långt borta. Vattenriket i Kristianstad är en pärla. Forsakars vattenfall är imponerande. Tosteberga ängar under gullvivstid är nog det vackraste som finns. Hela Österlen är ljuvlig. Stenshuvud, Brösarps backar och Ales stenar är vackra platser. Smygehuk och Falsterbohalvön är också spännande. Ön Ven måste man besöka. Skäralid med sin bokskog är vacker året runt. Skånes inland får vi inte glömma.


"Hebriderna - Skottlands spännande övärld"

Vi lämnar kajen i Oban, på Skottlands västkust och seglar iväg ut i en fantastisk arkipelag. Den lilla ön Iona med sin vita sandstrand, lyser grön av saftigt gräs för alla betande får. Här finns den vackra klosterkyrkan Iona Abbey. Efter en klättring upp för sluttningen på ön Lunga hamnar man mitt bland lunnefåglar och toppskarvar. Längst ut i Yttre Hebriderna ligger ögruppen St Kilda. Här har det bott människor i mer än 2000 år. Ön övergavs dock 1930. Många husgrunder och enorma stengärdsgårdar är bevarade. Fåren betar och på stenrösena sitter stormfåglarna. Ögruppen finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista. På ön Stac Lee häckar mer än 60 000 par havssulor.


"Everglades - fåglarnas och alligatorernas Florida"

Trädstorkarna flyger i små flockar från sin häckningsplats uppe i träden. De flyger alla åt samma håll, då de vill komma ut i träsket för att fånga fisk och grodor. I samma träddunge häckar också några rosenskedstorkar. Det är första gången på tio år som båda arterna häckar vid denna sjö. Från sjön hörs alligatorernas grymtningar. Plötsligt blir det slagsmål mellan två bjässar. Vattnet sprutar åt alla håll. Uttern har hittat en liten damm, där fisk blivit instängd under torrperioden. Tvättbjörnen återkommer regelbundet till dammen med sin mat. Everglades i södra Florida är den största subtropiska vildmarken i USA. Här övervintrar en stor del av USA:s flyttfåglar.

 

"Svalbard - arktisk sommar"

Fjällräven springer längs strandkanten och i dess mun finns ett ejderägg. Den blir förföljd av två ettriga silvertärnor som gör störtdykningar mot dess huvud. I de små gölarna simmar brednäbbade simsnäppor, i dammen finns lom och praktejder. Blomsterprakten där svalbardsrenen går och betar är riklig. Ute på isen strövar isbjörnsmamman med sina två ungar. En bit därifrån har en björnhane dragit upp en vitval på land och håller på att äta dess späck. En valross ligger och sover på ett isflak, medan en annan kommer uppdykande från vattnet med en stor tångruska runt huvudet. Detta är arktisk sommar.

Bildspelet bygger på sex års fotograferingar och merparten från 2013. Premiär våren 2014.


"Yellowstone - världens första nationalpark"

I gryningen kommer hundratals bisonoxar vandrande genom Hayden Valley. De är på väg till Yellowstonefloden för att dricka. Tjurarna rullar runt i den torra jorden, dammet runt dem är som en mindre sandstorm. Prärievargen springer längs floden, stannar till och tar ett språng för att fånga en sork. I början av september samlar wapitihjortarna ihop sina harem och brölet hörs kilometervis. Redan 1872 blev denna del av Klippiga bergen i USA avsatt till nationalpark. Den är berömd för sina tio tusen varma källor, många sprutande gejsrar och hisnande vattenfall.


"Sydgeorgien - utpost i södra polarhavet"

Sydgeorgien är en av jordens vackraste öar, och en av de mest svårtillgängliga. Valfångststationen Grytviken fick sitt namn efter de många kokkärl som delar av Otto Nordenskjölds expedition fann 1901 – 1903. Sir Ernest Shackleton, en av englands mest berömda polarforskare, ligger begravd här. I grässluttningarna häckar miljontals pingviner, petreller och albatrosser. På stränderna finns mängder av elefantsälar och pälssälar.

Jag visar ett unikt bildmaterial.


"Nya Zeeland - Sveriges motpol"

Landet är makalöst vackert med snöklädda berg, djupa fjordar och mäktiga glaciärer. Storstaden Aucklands skyskrapor på Nordön är en kontrast till skogar med jätteormbunkar stora som träd. Sydön har ett av världens mest spektakulära vildmarksområden.


"Nya Zeelands subantarktiska öar"

Öarna ligger mellan Nya Zeeland och Antarktis. De är några av jordens mest artrika platser och upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Här häckar nästan hälften av jordens alla pingvin- och albatrossarter.


"Galapagos - de förtrollade öarna"

100 mil rakt västerut från Ecuadors kust ute i Stilla havet ligger Galapagosöarna. Under miljoner års isolering uppstod på dessa taggiga lavaklippor en värld av djur och växter som till stor del inte återfinns någon annanstans på vår jord. Av de på öarna häckande 57 fågelarterna förekommer 28 endast där och av de nära 300 fiskarterna är en sjättedel unika i världen.

Nästan alla sandiga vikar eller stränder runt ögruppen är ockuperade av sjölejon. Om det finns mer än ett harem på samma strand vaktar hanen svartsjukt i vattenlinjen. Varje ö har sin egen karaktär, svart eller röd lava, gul eller tegelröd sand, brännande hetta, stank av fågelspillning, fräsande havsbrus, doft av kaktusblommor och sagolikt vacker natur.