Start       Info       Översikt       Presentationer       Nya program       Bli medlem       Kontakt

 

Ingmar
Skogar

 

Adress Trossvägen 16, Utvälinge
Ort 262 94  Ängelholm
Tel. dagtid 0431-198 04
Tel. kväll 0431-198 04
Mobiltel. 0708-81 99 66
Fax.nr. -
E-post skogars.naturfoto@gmail.com
Hemsida www.skogars.se
Län Skåne
Landskap Skåne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verksamhetsområde Hela Sverige, Danmark, Norge och Finland
Transportsätt Egen bil 24 kr/mil + moms
Eventuell logi Bo över hos någon, vandrarhem. Egen husbil
Egen utrustning Dator och digitalprojektor alternativt tre Hasselbladsprojektorer, filmdukar 170 x 170 cm, 250 x 250 cm
Önskemål till arrangören Lokalen ska kunna mörkläggas, tillgång till lokalen 1,5 timmar före visning
Upp-/nedmonteringstid 60 min. / 40 min.
Beskattningsform F-skatt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personpresentation

Född 1952. Jag har rest som föreläsare och arbetat som naturfotograf i 45 år.
Egentligen är jag utbildad speciallärare för grund- och grundsärskolan men har aldrig arbetat mer än halvtid med skolan och rest övrig tid. Sedan många år har jag lagt skolan på hyllan och enbart föreläser och fotograferar.

Mina naturbilder som till antalet är c:a 450.000 st. har jag i egen bildbyrå och säljer dessa till reklambyråer, bokförlag och tidningar. Som exempel kan nämnas boken "Ängelholm i bild" där jag tagit bilderna. 1988 startade jag ett eget vykortsförlag - Skogars Förlag - och där använder jag mina naturbilder för att göra vykort, panoramakort och dubbla kort.

Under åren har jag haft c:a 10.000 bildvisningar i framförallt Sverige, men även i Danmark och Norge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programpresentation

Digitala program, visas med dator och digitalprojektor
Dagprogram (före kl. 17.00): 1.700 kr + resa + moms
Kvällsprogram (efter kl. 17.00): 2
.000 kr + resa + moms
Programlängd: 45 minuter på dagen och 60 minuter på kvällen

"Hebriderna - Skottlands spännande övärld"
Vi lämnar kajen i Oban, på Skottlands västkust och seglar iväg ut i en fantastisk arkipelag. Den lilla ön Iona med sin vita sandstrand, lyser grön av saftigt gräs för alla betande får. Här finns den vackra klosterkyrkan Iona Abbey. Efter en klättring upp för sluttningen på ön Lunga hamnar man mitt bland lunnefåglar och toppskarvar. Längst ut i Yttre Hebriderna ligger ögruppen St Kilda. Här har det bott människor i mer än 2000 år. Ön övergavs dock 1930. Många husgrunder och enorma stengärdsgårdar är bevarade. Fåren betar och på stenrösena sitter stormfåglarna. Ögruppen finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista. På ön Stac Lee häckar mer än 60 000 par havssulor.
 
"Everglades - fåglarnas och alligatorernas Florida"
Trädstorkarna flyger i små flockar från sin häckningsplats uppe i träden. De flyger alla åt samma håll, då de vill komma ut i träsket för att fånga fisk och grodor. I samma träddunge häckar också några rosenskedstorkar. Det är första gången på tio år som båda arterna häckar vid denna sjö. Från sjön hörs alligatorernas grymtningar. Plötsligt blir det slagsmål mellan två bjässar. Vattnet sprutar åt alla håll. Uttern har hittat en liten damm, där fisk blivit instängd under torrperioden. Tvättbjörnen återkommer regelbundet till dammen med sin mat. Everglades i södra Florida är den största subtropiska vildmarken i USA. Här övervintrar en stor del av USA:s flyttfåglar. 

"Svalbard - arktisk sommar"
Fjällräven springer längs strandkanten och i dess mun finns ett ejderägg. Den blir förföljd av två ettriga silvertärnor som gör störtdykningar mot dess huvud. I de små gölarna simmar brednäbbade simsnäppor, i dammen finns lom och praktejder. Blomsterprakten där svalbardsrenen går och betar är riklig. Ute på isen strövar isbjörnsmamman med sina två ungar. En bit därifrån har en björnhane dragit upp en vitval på land och håller på att äta dess späck. En valross ligger och sover på ett isflak, medan en annan kommer uppdykande från vattnet med en stor tångruska runt huvudet. Detta är arktisk sommar.
Bildspelet bygger på sex års fotograferingar och merparten från 2013. Premiär våren 2014.


"Yellowstone - världens första nationalpark"
I gryningen kommer hundratals bisonoxar vandrande genom Hayden Valley. De är på väg till Yellowstonefloden för att dricka. Tjurarna rullar runt i den torra jorden, dammet runt dem är som en mindre sandstorm. Prärievargen springer längs floden, stannar till och tar ett språng för att fånga en sork. I början av september samlar wapitihjortarna ihop sina harem och brölet hörs kilometervis. Redan 1872 blev denna del av Klippiga bergen i USA avsatt till nationalpark. Den är berömd för sina tio tusen varma källor, många sprutande gejsrar och hisnande vattenfall.

"Våren i närbild - när Sverige är vackrast"
Smältvattnet porlar i bäck och å. Sångsvanarna lämnar sina övervintringsplatser och flyttar mot norr. Några veckor senare flyger tranorna i stora flockar mot Hornborgasjön och snart är det full fart på trandansen. I dikeskanten börjar hästhoven blomma, det dröjer inte länge förrän skogsbacken är full av vitsippor. Björk och bok slår ut sina blad, naturen blir grön över en natt. Gullvivor och orkidéer prunkar och vårfåglarna kommer. Det är vår!

"Höstglöd - när Sverige är färgrikast"
Solen lyser inte längre lika varmt och dagarna blir kortare. Fågelsången har tystnat men fjärilarna lyser fortfarande med sin glans. Fågelflyttningen söderut har börjat och pågår i många veckor. Den första nattfrosten slår till. Då dröjer det inte länge förrän höstfärgerna är som vackrast. Älgtjurarnas bröl ekar i skogsbrynet medan dagarna blir allt kortare. Morgondimman håller sig kvar allt längre. Snart är träden avklädda och de första snöflingorna faller mot marken.


"Sydgeorgien - utpost i södra polarhavet"
Sydgeorgien är en av jordens vackraste öar, och en av de mest svårtillgängliga. Valfångststationen Grytviken fick sitt namn efter de många kokkärl som delar av Otto Nordenskjölds expedition fann 1901 – 1903. Sir Ernest Shackleton, en av englands mest berömda polarforskare, ligger begravd här. I grässluttningarna häckar miljontals pingviner, petreller och albatrosser. På stränderna finns mängder av elefantsälar och pälssälar.
Jag visar ett unikt bildmaterial.

"Nya Zeeland - Sveriges motpol"

Landet är makalöst vackert med snöklädda berg, djupa fjordar och mäktiga glaciärer. Storstaden Aucklands skyskrapor på Nordön är en kontrast till skogar med jätteormbunkar stora som träd. Sydön har ett av världens mest spektakulära vildmarksområden.

"Nya Zeelands subantarktiska öar"
Öarna ligger mellan Nya Zeeland och Antarktis. De är några av jordens mest artrika platser och upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Här häckar nästan hälften av jordens alla pingvin- och albatrossarter.

"Regnskog - en del av Amazonas"     Med naturljud
Morgondimman lättar efter en varm och fuktig natt. Hela natten har cikador och apor hållit konsert. Vi befinner oss i El Oriente som är Ecuadors del av Amazonas. Området består av bifloder till den egentliga Amazonfloden. Det är här som växt- och djurlivet är som rikast. Det är en mycket intensiv upplevelse att vandra fram i regnskogen eller paddla fram i en stockkanot på små vattendrag.


Diavisningsprogram
Dagprogram (före kl. 17.00): 1.700 kr + resa + moms
Kvällsprogram (efter kl. 17.00): 2.0
00 kr + resa + moms
Programlängd: 45 minuter på dagen och 60 minuter på kvällen

"Galapagos - de förtrollade öarna"
100 mil rakt västerut från Ecuadors kust ute i Stilla havet ligger Galapagosöarna. Under miljoner års isolering uppstod på dessa taggiga lavaklippor en värld av djur och växter som till stor del inte återfinns någon annanstans på vår jord. Av de på öarna häckande 57 fågelarterna förekommer 28 endast där och av de nära 300 fiskarterna är en sjättedel unika i världen.
Nästan alla sandiga vikar eller stränder runt ögruppen är ockuperade av sjölejon. Om det finns mer än ett harem på samma strand vaktar hanen svartsjukt i vattenlinjen. Varje ö har sin egen karaktär, svart eller röd lava, gul eller tegelröd sand, brännande hetta, stank av fågelspillning, fräsande havsbrus, doft av kaktusblommor och sagolikt vacker natur.


"Savannens öga"
Regnperioden är slut och gräset lyser intensivt grönt på den kenyanska savannen. Vävarfåglarna håller på med bobygge och elefanterna ståt vid flodkanten och dricker vatten. Lejonflocken vilar ut efter nattens jakt och bufflarna äter av det höga gräset. Gamarna sitter i det höga trädet på ständig spaning medan giraffen lugnt äter av de taggiga akaciagrenarna.

"Nils Holgerssons Sverigeresa"

"Skåne - landet längst i söder"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2014 Leif Sylvan